Hur ser böuin ut?

böuin

Böuin är en fantasifigur som man brukar skrämma barn med i Kronoby. Många föräldrar har säkert förmanat sina barn med kommentarer som ”var nu som folk elder så tar Böuin er”. I Nationalencyklopedin definieras övernaturliga väsen som ”fantasiskapelser som återfinns i folktron i alla kulturer och utgör en väsentlig del av denna.” Förutom Böuin har figurer som t.ex. näcken, skogsrån, vampyrer, zombier eller till och med Mårran i Mumin använts för att varna eller skrämma folk och särskilt barn med.

I Kaj Korkea-ahos roman Gräset är mörkare på andra sidan (2012) skriver Korkea-aho om figuren Raamt, en mystisk, ondskefull varelse som lurade i skogen och gärna gav sig på små barn (2012, 325). Denna beskrivning på Raamt kunde också stämma överens med olika beskrivningar på Böuin. Har du blivit skrämd med Böuin eller någon annan figur? Har du hört talas om Raamt? Hur tycker du att Böuin ser ut? Skriv och kommentera!

Annonser

19 svar till “Hur ser böuin ut?

 1. När jag var barn var det ”tonttn” vi var rädda för. Hos oss bodde tonttn i sädesboden. Under mörka vinterkvällar när vi var ute och lekte var jag mycket rädd för att tonttn skulle komma och ta oss.

  • Jag är inte säker på om tonttn är samma sak som hustomte, men kanske. Om man inte var snäll kunde tonttn komma och ta en och lite samma sak är det väl med hustomten, man skall inte reta eller förarga den för då kan den ställ till dååskapi.

 2. Ramten är synonymt med spöke. För barn kan han nog vara olycksbådande. I varje fall hade min systerson en gång svårt att somna och sade åt mamma att han är rädd.
  – Vad är du rädd för? undrade hon.
  – För ramten! blev svaret.
  Nu är pojkarna lite större och tror inte längre på ramten (fast en viss osäkerhet kunde skönjas hos den yngsta när jag företedde bildbevis från nätet), men förundrar sig över att deras morbror gör det.

 3. Ja ha no hört om både tonttn å böuin å sjölv tror ja et böuin e meir som eitt spök men tonttn e som en tomt.

  • Vi är utflyttade, men böuin finns i vårt aktiva, vardagliga ordförråd. Om det hörs konstiga ljud hemma har barnen mer än en gång konstaterat att ”he e väl böuin som röutar”.

   • Aha, så böuin röutar också! Har bara hört att man ska akta sig så att han inte kommer och tar en! :)

 4. Ursäkta miin uutbyisheit ( ja rååka ti vildas hij) .men i Essi pa gambä foltzi tala om Raamt som kombär me buldärstzärro. Aldä höört et naan sku tala om Böui(n) tär.

   • buldertzärron är en tzärro me trähjulen, toketee som de bara har ti prydnad i trägåålan nuförtiidn.

    • Va heiter he månne på högsvensk om vi sko stopp in e i ordlisto? He verkar int finnas na som heiter ”bullerkärra”. Vaför buldrar on förresten? pga trähjulen?

   • Bolldätzärro eldä kapeltzärro som vi sa ti mot Öjahållde, ha träjulä skod me en ca 5 cm breidan stålring som bolldra eldä kapla mot grusveiji. Tzärro hadd kipp å som kippast fö hand, vanlit ett ti körd dyndzo me döm. Somt kuna byt ti pisstonno fö ti sprid koddpissi som dzöning.

    • Tack för dehär information! ”Kipp” had vi annos int i ordliston na från förr så he tackar vi för!

 5. Vid oss i Merjärv tala de om både tonntn och böuin . Min farfar var från Terjärv och dialekten är väldigt olika i ”nya ”stor Kronoby , förutom att man hör stor skillnad på de som bor mot Pedersöre hållet och de som bor i Söderby.De äldre ville skrämma oss barn för att de ev.själva hade blivit det och så var det obekvämt att springa och passa nyfikna barn där oförklarliga ljud uppstod då man rörde sig och oftast var det rätt mörkt.

  • finns det månne andra varelser än tonntn, böuin å raamt som springer runt i Krombi å skrämmer folk?

 6. Nä ja va liten fick vi int leka på trappstegen ti vinden hos faffa. Om vi fösökt, så skrek han åt oss ”Böuin komber o tar om ni klättrar tär!” (sorry om dialekten int e riktit som den ska, ja tala int faffas dialekt, han vart från Nykabi trakten) o då mena han att han Böuin bodd där upp på vinden o att om vi sku lek på trappan så sku han kuna komma o ”nappa” en in dit då.

  • Han oroade sig säkert för att ni skulle falla från stegen och skada er! Blev ni rädda för Böuin?

   • Ja då, fast vi undra allti hu den såg ut. Blev mera intresserad av det här då jag läste Gräset är mörkare på andra sidan, och tänkte direkt på böuin när dom talade om raamt. Googlade upp och hittade det här :)

 7. Vi har inte i vörådialekten, såvitt jag vet, något väsen som man brukar skrämma barn med, Förutom brånnsgobbin (brunngubben) som man skulle akta sig för, det var antagligen bra som skrämskott för barn så att de inte skulle gå till brunnen.
  Vi har däremot verbet raamtas, som betyder spöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s