Nya ord i Krombisaurus 3/1/2013

Kronoby_skylt

Tusen tack igen för alla ord! Vi har fått så många att vi inte hinner uppdatera Krombisaurusen i samma takt som de kommer in men var inte oroliga, de dyker upp förr eller senare!

Idag har följande ord satts in:

Stjitiripiln

Kata

Dzinom/dzimon (dsinom/dsimon)

Rotimommo

Sätipääro

Sess

Stöjt se

Smacko

Pyndsil

Tryyskanpyndsil

Pjesk

Kveego

Gomibandstwist

Sviter

Skyymamjöltsen

Fjertbrännar

Spitelsk

Stsithuusi

Stritt

Ga å stritt nö!

Svatetrast

Eitigadd, eller etagadd

Vi har flera riktiga guldkorn här, t.ex. stjitiripiln, rotimommo, pyndsiln, fjertbrännarn och eitigadd/etagadd. Väcker dessa några tankar hos er?

På tal om rotimommona verkar det, helt förståerligt, finnas väldigt många potatisrelaterade ord i vår dialekt (betapeerona, höutapeerona, pårapeerona, pikkapeerona, etc.) kommer ni på fler än de som vi har i Krombisaurus?

Annonser

18 svar till “Nya ord i Krombisaurus 3/1/2013

   • Det är ett enkelt recept. Om man fått åotatismos som blivit över från dagen innan, så häller man bra på mjölk, så att det blir tunnt som en välling. Man kan behöva tillsätta mer salt.

 1. Ja tycker att alla vokaler skall skrivas med en bokstav som är svensk standard, krombidialekt är trots allt svenska. T.ex ovan: Kveego, skyymamjöltzä, mfl. Korrigerar svatetrast, he ska va ”skvatetrast” fö ti skvatra om he valt fara (å he valt e)

  • Där håller jag inte med. Jag tycker det är viktigt att ni skriver orden som de uttalas! Dialekt är inte standardsvenska, det är väl det som är hela pointen med Krombisaurus.

 2. Tack för era kommentarer! Det här med stavning är ganska knepigt men vi jobbar på att utveckla en standard för hur orden matas in i Krombisaurus. Dialekt är ju främst ett talspråk så att omvandla ord i skriftlig form är inte så enkelt. Dessutom uttalar ju folk ord på olika sätt beroende på varifrån i Krombi de är hemma eller pga andra orsaker.

  ”Skvatetrast” fanns i ordlistan från tidigare, men eftersom ”svatetrast” hade lämnats in till oss som ett alternativt sätt att säga ordet så lade vi också in den formen i ordlistan.

  Men vi återkommer alltså till detta efter att vi har gjort efterforskningar och hört oss för med olika språkvetare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s