”Skatan” är ingen fågel

Hästöskatan

I Kronoby är skatan ingen fågel. Här används skatan som den bestämda formen av det gamla dialektala ordet ’skate’ som betyder ’utskjutande udde’. Skatan hittas i över tusen namn på uddar i Österbotten men finns även på andra håll i Finland och i Sverige.

Hästöskatan är troligen den kändaste skatan i Kronoby (bilden). En mindre känd skata som till och med omnämns i Svenska Akademins Ordbok (SAOB) är Väster-Söderskatan på Korpholmen. Enligt SAOB fanns den där 1558 – men finns den kvar? Är det samma som Skatabacken som hittas en bit sydväst om Korpholmen?

Kanske ni som gått höstens MI-kurs i ortnamn kan berätta mera?

Källor: Kotus, SAOB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s