Nya ord i Krombisaurus 4/2/2013

villon

Krombisaurus har igen uppdaterats och den här gången har ordlistan utökats med en hel del äldre ord och uttryck! Vad sägs om:

eppsing, bilhjulstserro, frekni, jatsaren, kråkhakkona, lunkan, läsasi, meker, mekebess, pyyt, rumppdraji,  skrifskobessan, stråffo, stytting, tjäldo, träpeed, tseeno, vindfällo, åxpyndsil

”dra fyri döra”, ”riktian dynghövel”, ”få ligg me klockarn”,  ”ptroo takasin”, ”tala dalagubban”, ”prackar å juuver”

Rumppdraji är ju ett mycket intressant föremål, som säkert många har fått i uppdrag att gå och hämta hos grannen, utan resultat. Eftersom ingen av oss som jobbar med Kronomagasinet har fått gå och hämta rumppdraji är vi ganska nyfikna på att höra vad man som granne gjorde eller sa när barnet kom dit med sin beställning? Känner ni till övriga icke-existerande föremål som barn har brukat få i uppdrag att hämta?

Hur uttrycket ”ti få ligg me klockarn” hänger ihop med uttryckets egentliga betydelse är vi inte riktigt på det klara med. Kan någon upplysa oss om liknelsen? Varifrån härrör sig detta uttryck?

”Dra fyri döra” lär har varit någon form av hyss man gjorde kring påsk. Vi är inte riktigt säkra på vad det innebar att ”dra fyri döra”, men det var säkert jätteroligt (för de som var med). Har ni andra benämningar på hyss man gjorde under olika högtider?

En del hästrelaterade ord har också kommit med den här gången; ”ptroo takasin”, lunkan, stytting och bilhjulstserro. I Krombisaurus finns från tidigare ordet tsibikko. Har ni flera ord på lager för olika typer av vagnar, slädar eller kärror eller annat som har att göra med hästskötsel? Skicka in genom att kommentera här under inlägget eller i Postlådan!

Annonser

2 svar till “Nya ord i Krombisaurus 4/2/2013

    • du är så välkommen så! bara roligt när du kan komma med tilläggsinfo om ord som vi kanske inte ens nånsin har hört om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s