Kliitona, pastillastsin & uuslit

sisu2

Här följer lite söndagsläsning i form av tre anekdoter från 40- och 50-talets Kronoby.

1. Kliitona

Den första historien kom berättaren ihåg i samband med att hon skickade in ordet kliitona (kritorna).

Handelsman H..a hadd anstallta ein stsiidetävling fö båånen. På ein lindo hadd di dreiji upp eit stsiidespår. Ter staka vi oss fram. Nu råka e se så et han, som va framfyri me i spåri, he va ein pojk, men ja minns int vem e var, nåja, han ramla ikull o ja fösto int et ja sku fara om an, ja bara vänta et an sku steg upp o fortsäti ti stsiider framåt i spåri. Allihopan som sto o skåda på byrja skrik åt me, men ja hört int va di skreik o ja bara vänta et ja sku kuna fortsäti tå an hadd stidsi opp. Vi kom säkert allihop i mål så småningom o ja tror et vi allihop fick nasås pris. He veit ja et ja fick ein lådo me kliitona. He vaalt ja dåå glad för.”

2. Pastillastsin

Den andra historien handlar om att det var väldigt ovanligt att barn fick godis i efterkrigets Kronoby.

”…Termen måst ja ännu birätt ein händels. Eina systron miin hitta eit kuvär i diitsi, hon to heim e o visa åt mam o papp. He kuvääri va full me ‘ransoneringskuponger’ som handelsman H sku redovis åt na myndiheit. Tå handelsman fick tibaka kuvääri vaalt an så glad så han gav ein pastillask (storlek ~ Sisu-ask) åt systron. Hon åt opp allt eismend elder så fick vi ader kanstsi vassin pastill o, men hon vaalt så sjuk i magan et on byrja spy. Dehär händ just nangang baket krii’i. Måsta ju skåda på näti hu läng vi levd me dömtee kupångren, jå allt ti 1954, läst ja.”

3. Uuslit

Och i den tredje historien funderar en läsare på ordet uuslit (uselt).

Åm naan byrja rååm så hadd han elder hon uuslit. Ordet uuslit kan användas i många sammanhang. Både positivt och negativt t.ex. Då en av våra familjebekanta såg mig första gången lär denna dam utrykt sig åt min mor på följande sätt -men noo e he uuslit va an kan liikn papp sen. Denne bekanta har själv berättat detta åt mig och säger sig ännu i dag ha dåligt samvete.”

Hör gärna av er om ni har en anekdot som ni vill berätta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s