Favoritordet: tykelt

tykelt

Elisabet Abbor, årsmodell – 84, född och uppvuxen i Kronoby. Arbetar sedan hösten 2012 som lärare i Gävle, Sverige. Du kan följa min vardag på http://bettan.fi

1.    Vilket är ditt favoritord i dialekten och varför?
Tykelt (=ofta). Det är ett ordentligt dialektalt ord som verkligen är långt ifrån standardsvenskan.

2.    Vilket ord/uttryck använder du mest?
Håx (= ska, ämna). Eftersom jag väldigt sällan använder dialekt i vardagen glömmer jag bort vissa ord och uttryck. Ordet håx finns dock alltid med när jag svänger om till dialekt tillsammans med familj eller vänner.

3.    Finns det ord/uttryck som du tycker att är fula?
Revaskurun är jättefult! Finns det förresten något motsvarande standardsvenskt ord för mellanrummet mellan skinkorna?

4.    Kan du minnas någongång som du har haft nytta av dialekten – utanför Kronoby?
Under mina fyra år i Borgå jämförde vi ofta Kronobydialekten med Liljendalsdialekten som faktiskt är ganska likt med ord som he, gambel och baket.

5.    Har dialekten någongång försatt dig i en pinsam situation?
Jo, ibland har jag av misstag slängt in ett obegripligt dialektord. I en av klasserna jag undervisar i Sverige råkade jag säga följande mening: ”Jag tycker vår nya sittordning i klassen är bra, det blev luftigare och man slipper bra att gå mellan bänkarna” Är det bara jag eller använder också andra ordet slippa på fel sätt?

6.    Hur är ditt förhållande till dialekten i dag?
Jag är mycket glad över att Krombisaurus finns. Det är precis ett sånt forum vi behöver eftersom jag och många andra flyttat bort och mer sällan kommer i kontakt med dialekten. Jag märker ofta att jag glömt bort vissa ord och ler när jag hör ett äkta dialektord. Ibland hajar jag till när jag hör en österbottnisk dialekt i någon butik i Stockholm. När vi samlas med familjen talar vi dialekt, även om jag kan tycka att jag är rätt dålig på att hålla fast i den korrekta dialekten. För något år sedan träffade jag en skolkamrat som utbrast: Men vart ha dialektn denn teji vejin? Så i den situationen hade jag antagligen uttryckt mig som ett mumintroll som varit borta från orten alltför länge. Samtidigt som jag tycker att dialekten är en kulturskatt och viktig att värna om blir jag alldeles kallsvettig när vissa personer uttalar sig i nyhetsinslag på TV och i radio och breder på med sin dialekt. Då tycker jag man ska visa respekt och tala den universella standardsvenskan.

7.    Kommer du på något dialektord som du tycker borde finnas även i standardsvenskan?
Nå, det skulle vara den där revaskurun då kanske.

8.    När talar du dialekt och med vem?
Med familjen och vänner. Talar också en hel del dialekt med min pojkvän Jonas trots att han är Borgåbo. Jag simultantolkar vissa ord som jag vet att han inte förstår. Genom att försöka tala dialekt i vardagen intalar jag mig att jag åtminstone till en del håller kvar min dialektförmåga.

9.    När undviker du att tala dialekt?
I Sverige, på jobbet, i media, i sammansättningar av människor där alla inte talar och förstår ens dialekt.

10. Hur och av vilka faktorer påverkas din dialekt?
Min dialekt påverkas hämmande av det faktum att jag använder dialekten för sällan. Eftersom jag bott på flera olika orter inser jag också att andra dialekter påverkar. Jag tror att dagens unga förändrar Kronobydialekten med influenser från andra dialekter. Det här får vi mer eller mindre omedvetet med oss från t.ex. studieorterna. Jag märker ju att jag inte använder samma ord som mina föräldrar, eller ännu mindre som mina mor- och farföräldrar. Men jag älskar att lyssna när äldre människor talar en ålderdomlig, och enligt min mening, vacker och äkta dialekt!

– Finns det fler som borde bli intervjuade om sin dialekt? Tipsa oss!

Annonser

11 svar till “Favoritordet: tykelt

  1. Kom att tänka på hur roligt min vän från Närpes hade åt ordet ”revabollona”, tydligen ett ord som inte förekommer i Sydösterbotten.

    • tacktack, här kommer ju flera ord som vi inte har i listan :) ”revabollona” är nog ett bra ord! ”stjärthalva” och ”skinka” hittas som översättningsförslag. vad säger de i Närpes när de menar revabollona?

  2. Ping: Hej hopp i galoppskogen! - Bettan.fi·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s