Gamla nyheter: Hamnius skatt

Ni har väl hört talas om en riktig guldgruva vid namn Historiska tidningsbiblioteket? Där kan ni bläddra i gamla tidningar från 1771 till 1910 och roa er med att exempelvis leta efter era egna förfäder. Kanske har ni tur och hittar en notis eller två om deras förehavanden? Själva har vi hittat både det ena och det andra, bland annat ska en förfader ha hållit föredrag om sin ”märkvärdiga Amerikaresa” på Kronoby ungdoms- och nykterhetsförenings möte i mars 1905 och en annan släkting fick en 14 fots båt stulen på Korpholmen i maj 1907.

De flesta kromboan har säkert hört den spännande legenden om Hamnius skatt som lär ha dumpats i Hästölandet på 1600-talet. I Land och Stad no 3 (18.12 1889) hittade vi hela historien, skriven av ”Gångne Rolf”. Läs och njut!

hamniusHamnius2 Hamnius3

Och Wasa-Posten kunde den 20.7 1900 berätta att man hade hittat två lik under golvet i Kronoby kyrka som man trodde att tillhörde Hamnius och hans fru:

hamnius4

(Materialet får fritt användas när källan till materialet anges, i detta fall har vi hämtat urklippen ur Historiska tidningsbiblioteketNationalbibliotekets hemsida)

Och för er som nu blev intresserade av skatten ifråga – skatten torde finnas någonstans i det här området (sydost om Ballskäret).

Tipsa gärna Kronomagasinet ifall ni hittar intressanta saker i tidningsarkivet ifråga!

PS! För er som inte har Facebook så kan vi även här tipsa om en intressant film från 1966 som handlar bl.a. om sävarbetet i Kronoby,  klippet hittas på länksidan.

———————

Uppdatering 20/3/2013:

På Facebook kom följande sångtext om Hamnius skatt in. Sången har framförts på 1981 års revy ”Freistinskåda” och lyder så här:

  1. Vägen går till Hästöland, Hamnius räcker ut sin hand, Följ med in i Hästöland, Sorger inga vila här,Glädje ger mig skatten där, Vägen går till Hästöland.
  2. Finns där ännu skatten kvar, Skall vi bärga upp den snart, Följ med oss till Hästöland.
  3. Med fattigdom är ingen nöjd, Men rikedomen ger oss fröjd, Så vi går till Hästöland.
  4. Refräng: Vägen går till…..
  5. Hamnius skatt den ligger kvar, Där ännu från forna dar, Följ med oss till Hästöland.
  6. Med hacka, spett vi bärga den, glada för vi skatten hem, Följ med oss till Hästöland
  7. Refräng: Vägen går till……
Annonser

3 svar till “Gamla nyheter: Hamnius skatt

  1. Vilken guldgruva att ösa ur! Tack så mycket för tipset om Historiska tidningsbiblioteket!
    Angående Hamnius skatt har jag hört att det också skulle ha varit förbjudet att prata om man hittade skatten och skulle ta upp den ur träsket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s