Diplomaten från Kronoby

Här är lite söndagsläsning om diplomaten, orientalisten och den kunglige bibliotekarien Henrik Brenner från Kronoby.

Henrik (Henrich) Brenner(us) föddes 13 september 1669 i Kronoby som son till kyrkoherden Jacobus Henrici Brenner och hans andra hustru Brita Mårtensdotter Gammal. Henrik Brenner var halvbror till Jakob Brenner som enligt Helsingfors studentmatrikel drunknade i ett skeppsbrott när han var på väg från Österbotten ner till studiestaden Åbo. Bröderna var kusiner med den kände fornforskaren Elias Brenner från Storkyro.

Liksom sin bror började också Henrik Brenner studera i Åbo och efter att han blivit klar år 1687 fortsatte han studierna i Lund och Uppsala.

I Uppsala gjorde sig Brenner känd för sina ”ovanliga insigter i de orientaliska språken” och därför fick han 1697 åka med det svenska sändebudet Ludvig Fabritius ner till Persien. Syftet med resan var att få till stånd en direkt handelsförbindelse mellan Sverige och Persien. Den mödosamma resan gick genom ett kallt Ryssland längs med Volga-floden. Brenner passade på att studera de folkslag som de mötte på vägen, framför allt tscheremisser och mordviner. När de äntligen kom fram till Persien blev de väl emottagna av schah Husain 1 som var positivt inställd till att skapa en handelskanal mellan länderna.

I Persien studerade Brenner Österlandets språkidiomer och samlade sällsynta handskrifter. Hans resekumpan Fabritius for tillbaka till Sverige 1700 och en tid efteråt påbörjade även Brenner hemresan till Norden, tillsammans med den persiska följeslagaren Sarug Chan Beg. Brenner ville ta vägen genom Turkiet men Chan Beg var av annan åsikt så de åkte genom Ryssland. Dessvärre blev de fängslade i Moskva då man trodde att Brenner hade ”politiska underrättelser” med sig i bagaget. Chan Beg blev frisläppt efter en tid medan Brenner hölls kvar i ryskt fångenskap på avlägsna orter i 22 år.

När han äntligen frigavs åkte han till Stockholm där han 1724 utsågs till chef för det Kungliga biblioteket. Brenner återhämtade sig aldrig efter sina lidanden i de ryska fånglägren och dog ogift 1732. Brenners böcker hittas på nätet (för den som är bra på latin…) och en mera utförlig biografi över hans liv och produktion hittar ni i Svenskt biografiskt lexikon.

Vet ni mera om Brenner? Kommentera gärna!

Källor: Helsingfors universitets studentmatrikel, Svenskt biografiskt lexikon, artikeln ”Ett literärt minne från 200 år tillbaka” i Finland 12.8.1888, bild från Google

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s