Resereportage från 1883: Kronoby

250820121417

Vi kunde inte riktigt släppa den fina reseskildring från 1883 som vi hade ett litet utdrag från i förra inlägget. Därför klistrar vi nu in hela berättelsen av ”J H-n”  (se nedan) som beskriver andra etappen av en resa mellan Wörå och Öfvervetil.

Resan börjar i Nykarleby där det heta samtalsämnet är om järnvägsstationen ska placeras i Sorfvist eller i Kofjoki. Efter att ”J H-n” med ressällskap kommit på hur Nykarlebyborna kan lösa frågan fortsätter de resan mot Kronoby som enligt hörsägen närmast kan beskrivas som ett sedlighetens Mekka. Dessvärre blir de så frestade i Kronoby av den stora och lockande Texaskarta som finns på väggen i Åminne gästgifveri att ”Gud vet, hvilka idéer som hafva vunnit burskap i våra hjernor, om icke värdinnans ‘ni får ga å ita nu‘ – väckt oss ur förtrollningen”.

Till näst förflyttar sig ”J H-n” med sällskap en bit norrut. Här blir de förvånade över att den palatsliknande byggnaden de har framför sig är en folkskola. Vid  Folkskolan träffar de på folkskolläraren Leander Riska som de är djupt imponerade av och anser vara ”anspråkslös uti ordets vackraste mening”. Efter att de hälsat på hos Riska fortsätter resenärerna vidare via Merijärvi-åsen förbi Kronoby reservkompanis byggnader mot Öfvervetil. På basen av de tiotusentals skalade tallar som står på båda sidorna av vägen konstaterar de att tjärbränningen är en viktig näringsgren i trakten.

När de kommer fram till Löfbacka gästgifveri i Terjärv är det slut med samfärdselmedlen så de reserverar en häst till klockan 5 följande morgon. På morgonen besöker de Terjärv kyrkoby dit skjutskarlarna från Åsvik var tvungna att skjutsa dem. Från kyrkobyn fortsätter de sedan till Öfvervetil och berättelsen slutar på Juopers gästgifveri i Kaustby.

Läs hela den underhållande historien nedan!

Vi undrar om någon av läsarna kan berätta mera om Åminne gästgifveri? Var låg det, hur länge var det verksamt? Finns den magiska Texaskartan bevarad?

Helsingfors Dagblad 24.8 1883:

a1 kopia a2 kopia

a3 kopia a4 kopia

a5 kopia a6 kopia

a7 kopia a8 kopia

a9 lopia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s