Kryp och kräk i Krombi

Med våren kommer också alla kräk och flygfän framkrypande ur sina gömmor. En del är trevligare än andra men alla gör väl nytta på sitt sätt. Det här inlägget tillägnar vi alla insekter med fina och ibland underfundiga dialektala benämningar.

_MG_7763

I Krombisaurus finns för tillfället dessa insektord:

alibess (fästing), blåmeijssil (blåhjon), bröms (broms), byllflugo (spyfluga), byllo (getingbo), dyngdöövil (tordyvel), etagadd/eitigadd (svartmyra), flugo (fluga), gollkoddo (nyckelpiga), illmestzi (irriterande insekter överlag), krank (mygga), krankmooro (harkrank), låkk (spindel), lös (lus), märakårv (trollslända), pilong (grodyngel), pissmöur (myra)

Om illmestzi har skrivits i detta inlägg och i detta inlägg har vi diskuterat gollkoddona. I Magasinet finns även denna ramsa om pilongan (som ju också betyder skitunge):

Ein gang så for ja ti måsan
fö ti plock pilongan i påsan
Tå ja kom ti storstein
hadd ja treetiein
Tå ja kom heim hadd ja bara ein
å han too Mikkas frassn

_MG_8809

I Institutet för de inhemska språkens ordspalt finns ett inlägg om myggor och krankar. Enligt institutet används ordet ”krank” även dialektalt utanför Österbotten. Ordet tros ha sitt ursprung i adjektivet ‘krank’ i betydelsen ‘smal’. Ett släktskap med ordet ‘krakk’ som betyder pall eller träställning kan möjligen också ligga i bakgrunden. Vad gäller ordet ‘harakrank’ menar institutet och Svenskt dialektlexikon att förleden ‘hara’ har att göra med hår. Här kan inlägget läsas i sin helhet.

DSC_0188_small

Skicka genast in dialektala insektord som saknas i Krombisaurus! Vi är som vanligt också intresserade av att höra era teorier och tankar om varifrån benämningarna härstammar och vilka ord ni använder hemma hos er.

Källor:
Institutet för de inhemska språken
Svenskt dialektlexikon via Projekt Runeberg
Foton av M.S (1-2), K.H (3)

Annonser

2 svar till “Kryp och kräk i Krombi

    • Vilken rolig Vöråramso! Någon dylik har jag inte hört från Krombitrakten. Praktiska tips också för hur man kan bli av med en del insekter. Kan komma väl till pass desto längre sommaren framskrider…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s