Ordbok över Finlands svenska folkmål

Denna vecka publiceras den digitala versionen av Ordbok över Finlands svenska folkmål, vilken utarbetas vid Institutet för de inhemska språkens svenska avdelning. Ordboken innehåller dialektala ord från hela Svenskfinland, insamlade mellan åren 1860-1972. Vi på Kronomagasinet jublar eftersom vi tycker det här ger oss alla en fin möjlighet att botanisera bland den skatt som de insamlade dialektorden utgör! Ordboken innehåller också en stor samling ord från Kronoby, Terjärv och Nedervetil.

Den första delen av den digitala ordboken, innehållande ord från I till K finns tillgänglig online fr.o.m 6 juni http://kaino.kotus.fi/fo. Farin ti å skåda en vändo! Kanske ni rent av känner någon som i tiderna har medverkat till att samla in ord för den finlandssvenska dialektordboken?

dialektkarta

(Bild lånad härifrån)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s