Ti pyyt elder int ti pyyt

Kräftsäsongen är i full gång och vad passar då inte bättre än ett inlägg med tema kräftor! Mången har säkert minnen och erfarenheter från spännande, mörka sensommarkvällar då kräftfångst funnits på programmet. Detta klipp behandlar kräftbeståndet i Kronoby för knappt 25 år sedan. Kanstsi sir ni na känd folk elder miljöer…?

kräftkronoby

Kommer ni på några dialektord som särskilt har att göra med kräftfångst? I vår dialektordlista Krombisaurus finns orden (ti) pyyt och (kräft)pyyto. Ordet dögar hör också till detta sammanhang. Enligt en person som var aktiv kräftpytare innan förra seklets mitt, så skulle en kräfta mäta 12 cm för att räknas som en dögar. Samma person höll kräftorna först hemma i en sump och tog dem sedan till en lokal kräftuppköpare. För de införtjänade pengarna köptes sedan en vinterkappa. Har samma dögarmått gällt för er?

Vi vill gärna höra era egna kräftpyytanminnen och -erfarenheter! Komber e na kräftor i Krombi i år? Brukar ni ha kräftkalas?

Slutligen – såsteenand anstalttar de i Nedervetil

nedervUppdatering 17/8

Enligt en läsare talade man förr om att ”vaal pyyta ti djäsbo”, dvs att bli bjuden på bröllop. Vidare skriver läsaren att ”vaalt int man bääd bruka di säj et man sko fara som fåstoräät, men hä va jo int na mang som täcksta hä”. Är detta uttryck något som någon annan hört? Ett annat uttryck för att gå objuden på fest eller bröllop och som redan finns i ordlistan är ”bröheikk”.

Annonser

2 svar till “Ti pyyt elder int ti pyyt

    • Märkliga uttryck för det här med objudna gäster – tycks ha funnits flera olika varianter av sådana förritiden. I dag är det kanske inte lika vanligt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s