Klubb, ramse å gjutan

klöver

Det kom ett mejl där avsändaren funderade på geografin i Kronoby och tog upp orden klubb, rasme och gjuta(n).

Klubb (klobb). Så här skrev läsaren om ordet klubb: ”en backe, oftast en sådan i skogen som är mindre till formatet och som är rund till formen om man tittar på en karta. Man kan likna det vid en ö på land. Har för mig att ordet tidigare har använts istället för just ‘ö’. Ordet ö på krombidialekt är öij, flera öar är öijan.

Tittar man i Ordbok över Finlands Svenska folkmål så får man reda på att ordet kan ha flera olika betydelser i olika dialekter. Precis som läsaren skrev så används klubb i Kronoby när man pratar om en liten kulle på öppen slätmark. Enligt ordboken så är kullen dessutom trädbevuxen. En klubb kan i Kronoby även vara en skogsdunge på en öppen slätmark.

Ni vet säkert om att Klubb hittas nordost om Rånön och Svartkurun medan Klubben ligger söder om Rätumossen.

Ramse. Så här spekulerade läsaren kring ordet ramse: ”ett ord som används av äldre generationer, men som håller på att dö ut. Jag är inte riktigt säker på dess betydelse. Kanske är det en typ av åker eller odling? Rams är ju en typ av växt.

Här får vi fråga hjälp av er. Kanske ni kan berätta mera om detta gamla ord innan vi sätter in det i Krombisaurus? Detsamma gäller följande benämning:

Gjutan.Sedan ett väldigt mystiskt ord som jag inte har någon aning var det kommer ifrån, nämligen substantivet gjuta(n). I Merjärv finns nämligen en mosse som heter Skavögjutan. Detta är dock det officiella namnet, så med all sannolikhet uttalas det lite annorlunda på dialekt.

Uttalar ni gjutan så att bokstaven g hörs i början och betyder det mosse i Kronoby? Enligt SAOB så är finlandssvenskans gjuta detsamma som sank, däld, tjärn eller liten skogssjö.

Skavögjutan hittar ni nordväst om Snosbacken och Storkärrgjutan finns öster om Högryggsändan.

Annonser

2 svar till “Klubb, ramse å gjutan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s