Gårdagens tidning 19.11

Vi hittade ett utdrag ur en gammal Österbottningen från tisdagen den 19 november 1935, fastklistrad på en möbel någonstans i Krombi.

öb

I detta nummer kan man läsa om att det har förflutit 25 år sedan Leo Tolstojs död, om sanktioner mot Italien och så rekommenderas unga läkare ta värvning vid krigsskådeplatser. Denna dag rapporterade ÖB också om en barnfest på fredag 22.11 kl ½8 i Arbetets vänners lokal. Disney står på programmet, med ”Micky Mouse”, Törnrosa och Askungen, inträdet är 5 mk. Privatföretagsamhetsveckan firas 24.11-1.12 och församlingen ordnar fest i Samlingshuset 22.11.

Men det mest spännande finns på nästa sida där det rapporteras om ett  rånmord.

öb3På lördagseftermiddagen avslöjades i Kronoby ett brott, som på orten väckt det största uppseende. Förre bonden (otydligt) anträffades vid 2-tiden på eftermiddagen av sina grannar strypt i sin lilla stuga på den s. k. –backen i kyrkobyn. Om händelsen föreligga följande närmare detaljer.

…har sedan flera år bott ensam i en stuga, bestående av två rum. Då … icke sin vana trogen på lördagen infann sig för att hämta sin tidning, väckte detta misstankar hos hans granne, .. vilken även brukade få sin tidning genom …. …. vidtalade tvenne män, som voro sysselsatta i närheten, att begiva sig till … stuga för att taga reda på huru det stod till. Vid 2-tiden begåvo sig dessa till … stuga, vars dörr de funno stäng med en hasp på yttre sidan ; annars var dörren icke låst. Inne i stugan funno de den saknade liggande fullt påklädd med huvudet under ett bord. Vid närmare undersökning framgick det att den döde hade en snara kring halsen. Snaran bestod av 2½ m. långt rep av en blyertspennas tjocklek.

Anmälan gjordes omedelbart till ortens länsman, som infann sig på platsen. Dessutom tillkallades ett par detektiver från Gamlakarleby. Vid undersökningen i stugan fann man.. på rygg under ett bord med uppdragna knän och händerna placerade på magen. …bar skägg, och detta hade jämte en halsduk kommit mellan repet och halsen. I nacken funnos märken efter repet.

På bordet i köket stod en halvtömd brännvinsflaska och några kaffekoppar. .. tre fickur, av vilka ett var rätt värdefullt, konstaterades vara försvunna. Likaledes torde en del kontanta medel ha försvunnit. …hade nämligen på onsdagen erhållit 300 mark, men nu anträffades endast 100 mark. Däremot fann man en bankbok, lydande på 6,000 mark, orörd. Polisen tog hand om brännvinsflaskan och kopparna för att undersöka fingeravtrycken på dem.

Om händelsen har inrapporterats till landshövdingen samtidigt som anhållan om obduktion gjorts.”

I denna veva vill vi puffa för Nationalbibliotekets historiska tidningsbibliotek som kan vara mycket bra att ty sig till ifall gårdagstidningen man letar efter inte råkar finnas fastlimmad på ens möbel. Samlingarna hittas här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s