Mera tvål och lemonad

bild

På Kronomagasinets Facebook-sida kom det tips om att information om lemonad- och tvålfabriken i Kronoby kan hittas i boken Kronoby kommuns historia (del 1, sidan 416) samt i en artikel i JT från 9.2 1999. Tack till er som tipsade och tack till Brages pressarkiv som tillhandahöll artikeln! Här följer ett litet referat av vad som står där:

Lemonadfabriken i Kronoby grundades 1903 och syftet var att lemonaden skulle ersätta brännvinet, framför allt vid större sammankomster som bröllop och midsommar. 1907 började man även tillverka tvål vid fabriken och 1910 togs verksamheten över av Fabriksaktiebolaget Kronoby.

”När något Dig på sinnet trycker, drick då Krombi läskedrycker” var sloganen för lemonaden från Kronoby. Huvudingrediensen i lemonaden var vatten från ån som hade renats med soda och alun (kaliumaluminiumsulfat). Man tappade upp vatten i två tunnor i fabriken och tillsatte kemikalierna. Därefter fick vattnet stå några timmar så att orenheterna flöt upp till ytan.

250820121415

Fabriks Ab Kronoby hade ett eget lemonadrecept men fick också recept från firmor som sålde olika essenser. ”Champis” och ”Banana” var namnet på omtyckta fruktdrycker och ”Grape” introducerades som en naturdryck. ”Olympia” gjordes inför de olympiska spelen och den hade stadiontornet och en diskuskastare på etiketten. Till första maj tillverkades Uppsalamjöden som innehöll en gnutta vin. Förutom i Kronoby dracks Krombi-lemonaden även i Kållby, Bäckby, Terjärv och Nedervetil.

Tvålen vid fabriken kokades av bland annat olika slags djurfetter från slakterier, palmolja och parfym. Tvålmassorna göts i stora träformar och texten ”Kruununkylän T.S.” graverades i tvålen med hjälp av plattor. Oftast arbetade tre karlar i tvålfabriken men vintertid stod verksamheten stilla då man inte hade någon uppvärmning i byggnaden. Tvålfabriken hade ett lager vid järnvägsstationen och därifrån fraktades byktvålen med tåg till kunderna.

Verksamheten i tvålfabriken lades sedan ner strax före kriget.

Vi laddar inte upp JT-artikeln (som är en intervju med ägarna till Fabriks Ab Kronoby) på sidan på grund av copyright men ifall ni vill ha en kopia på den så har vi den i elektroniskt format. Hör av er i Postlådan isåfall!

PS! Ni har väl sett det här fina filmklippet om Kronoby veterankör?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s