Sjukasi

Den här tiden på året är det många som antingen har drabbats av förkylning eller magsjuka. I värsta fall av både och.

Förkylning

Vid förkylning kan man ha bråtan, bryystbrännon, vara hoosto och skryymo och såår i halsen. Snåri rinner och man måste ha snåratrason nära till hands. Med hövovärk och feber ännu på kan man bli riktigt roko och känna sig trajsko. Man kanske känner sig som en frusikåntt och har frusipikkona över hela kroppen. Är musklerna sjuka kanske man känner sig lämin fastän man inte har roka på se eller varit på länk på hela veckan. Ibland drabbas man också av öronvärk. Då kan det vara bra att sätta en vaddtoppo i örat. Man har kanske ingen aptit och tycker att all mat smakar friisk. Om man är riktigt förkyld så mår man bäst av att vara ordentligt nerbäddad med tallona på och dessutom en varm fotalisso.

Magsjuka

Då man har magafari brukar man skviir och spyy, och må riktigt rokot. Är magen väldigt i oskick kanske man har bliisterskviiron. Då låftar det så på hynstson att följande person kan börja kvamn, tsöjis å djölp av bara dååmin. Kanske låftar det skååni i hela huset. Om man har haft magsjuka länge kan man börja se sultin och spitsin ut efter ett tag.

Värk

Om man drabbas av ordentlig värk och känner sig riktigt kryklo och piina kan det vara dags att gå till en klöuvrykkar.

Då man är sjuk så måste man ibland till och med gå till doktoorn i läkargååln för att bli undersökt. Ibland får man ett riseft som man får gå med till apteetsi. Man får då bara se upp så att man inte sprider bobbona över hela byjin.

Kommer ni på fler sjukdomsrelaterade ord på Krombidialekt?

pngvin

 Bild härifrån.

Annonser

6 svar till “Sjukasi

  1. He låter som ni på Kronomagasine sku bööv ta na lite nerviin på sokerbetan, he hjälper mot allt he! Fast ni är väl int lika yntsili som karan pa vaa tå ti är sjuk.

    • Tär siir man! Tack Kicki för inläggi! Veit du om e finns na klöuvryttjaren i Vörå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s