Att göra i Krombi i sommar

Är du på väg till Kronoby i sommar? Eller ligger du hemma på soffan i Krombi och rullar tummarna? Här kommer några förslag på vad du ännu kan göra före hösten anländer:

IMG_5824

Gå på sommarteater! Men skynda, skynda, snart tar det slut! Det finns ännu några föreställningar kvar av fantastiska ”Mitt hjärtas hem”!

IMG_5822

Se fotboll. HBK:s första lag spelar finfint i division 3! För den fotbollsintresserade finns dessutom andra laget, damlaget och många juniorlag att kika på.

Hästöskatan

Bada. Det finns många platser att bada på, både mera och mindre kända. En av de mera kända stränderna är Hästöskatan.

IMG_1791

Pröva orientering eller gå på naturstig. Kronoby har fina skogar och varje torsdag ordnar nejdens orienteringsföreningar motionsorientering någonstans i Kronoby eller Karleby. Det finns både lättare och svårare banor så alla kan delta, oavsett ålder och erfarenhet! Mera information hittar du på OK Botnias och IK Kronans hemsidor.

Föredrar du att strosa runt i skogen i din egen takt och kanske sätta dig ner för att grilla? Då kan du testa en av de naturstigar som finns till buds. Ifall du gillar inomhusaktiviteter eller det regnar kan du bowla i Kronoby Bowlinghall eller gymma i Kronoby Idrottshall. Efter detta kan du läsa dagens tidning i biblioteket.

IMG_5552

Åk på ”kulturrundi”. Ta en cykel- eller biltur runt Kronoby!

Kronobyborna är kända som duktiga skeppsbyggare och vid Cronoholmens skeppvarv på Jouxholmen finns ett besöksområde som berättar om skeppsvarvet från 1600-talet. Lite längre bort, på Korpholmen, finns resterna av det gamla spetälskehospitalet i Kronoby. Här på ”hospitalkullen” hålls öppet hus varje söndag mellan kl 13 och 17, ända fram till 17.8.

Fortsätt till Hopsala. Den 2.8  är det gammelmarknad på Tolvmansgården med köttsoppa och program. Fräs sen vidare till Holman och Norrby – hittar du Alinabba båthamn eller skogsvägen till Lepplax?

Ifall du känner för att ta en sväng via centrum kan du besöka anrika Torgare prästgård innan du grillar vid vackra Spikas kvarn. Besök sedan Påras kapell. För lite internationell stämning kan du sticka dig in på en kaffepaus vid flygfältet. Styr sedan färden vidare mot Merjärv, Jeussen och Söderby för undangömda pärlor!

IMG_5644

IMG_5553

Fynda. Den 16 augusti ordnas Kronoby loppisrace med gårdsloppisar och bakluckeloppis vid Torgare. Stämningsfulla Tingsboden beläget vid Kronoby kyrka är fylld med gamla vackra ting och har öppet på veckosluten.

IMG_4971

Strosa runt en sommardag eller -kväll i ”byjin”. Kanske du föredrar att hålla dig i centrum? Kronoby är som allra vackrast på sommaren. Besök till exempel bomben vid Herberts hus, Verners park, banan för radiostyrda bilar, minnesmärket vid brandstation, kyrkan, kronomagasinet och folkhögskolan. När du har promenerat så att magen kurrar och halsen torkar ut kan du ta dig dricka och en munsbit på Tinas Grill eller Botnia. På Snåres bageri får du de världsberömda sockergrisarna! Glöm inte rödlemonaden!

IMG_5486

Besök andra delar av kommunen! Känner du redan till alla skrymslen och vrån i Kronoby kommundel? Har du redan varit trettio gånger till Jeppis och Kokkola i sommar? Kanske dags att uppdatera hemmavyerna lite och bege sig på utflykt till vackra Nedervetil och Terjärv? Inspiration hittas på kommunens hemsida. Till exempel Kortjärvi naturstig i Terjärv är en riktig pärla med otaliga roliga skyltar och finurliga skulpturer! Rekommenderas för både unga och gamla!

IMG_5501

Har du fler förslag? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s