Krombi – i Indien och Botswana?

På dialekt kallas Kronoby för Krombi. Men den som trodde att Kronoby är den enda platsen som heter Krombi på denna planet får tänka om! Här kommer en  jordenruntresa.

Botswana. I Botswana finns det en plats som heter Krombi Pits (övers. ungefär Krombigroparna). Ifall ni funderar på att tillbringa julen på ett varmare ställe i år så kan ni överväga Krombi Pits. Där ligger temperaturen stadigt mellan 30 och 40 C. Den internationella flygplatsen Maun Airport finns närapå 300 km:s bilväg från Krombi Pits.

Indien. I sydvästra Indien finns Cromby.

india

 

Kanada. I Kanada finns det flera ställen som heter Crombie. Troligen har dessa ställen grundats av eller har anknytning till skotska anfäder vid namn Crombie. I Crombie Settlement, New Brunswick, finns två butiker, en snabbmatsrestaurang och två bilverkstäder. En gång i tiden fanns här familjeägda farmer och en träindustri.

Storbritannien. I Skottland är Crombie ett gammalt efternamn och det finns flera platser relaterade till namnet, framför allt i trakterna kring Edinburgh. Friluftsområdet Crombie Country Park i Dundee är öppet året runt och erbjuder vandringsleder och naturupplevelser. På området hittas bland annat en lekpark, grillplatser samt orienteringsbana med 36 kontroller. Ni hittar vackra bilder från parken på Google.

Crombies of Edinburgh säljer man korvar och den traditionella skotska maträtten haggis. Crombie är även ett anrikt klädmärke från Skottland, känt för sina lyxiga kappor. Kanske en Crombie Coat och Crombiekorvar åt pappa i julklapp?

969135_183889371787871_624883989_n

USA. I Salem, Massachusetts, finns Crombie Street District som grundades 1805 av Benjamin Crombie och består av sju hus och en kyrka. På platsen Cromby i  Phoenixville, Pennsylvania, ligger ett kraftverk, Cromby Power Plant.

 Så packa kappsäcken och boka biljetterna! Vet ni om fler platser som lystrar till detta ståtliga namn?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s