”Fox han svarva å Bigg hon dro”

I slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet tecknades en hel del spelmansmelodier upp i Finlands svenskbygder. Även Österbotten och Kronoby besöktes då av ivriga upptecknare som intresserade sig för musiklivet och folktraditionerna i trakten. Delar av de melodier som då upptecknades finns publicerade i Finlands svenska folkdiktning, ”spelmansbibeln”.

I den nu digitaliserade versionen av spelmansbibeln är det möjligt att bläddra fram bland annat de melodier som upptecknats i Kronoby. Den välkända ”Foxas/Fuxas valsn” finns också inkluderad. Spelmannen Anders Fox bakom Foxas valsn benämns som en riktig tusenkonstnär och en skicklig spelman – dock mycket fattig. Texten till valsen går så här:

Och barnena små,
de hungriga gå,
de fråga sin mamma vad de skulle få.

Uttrycket ”Fox han svarva å Bigg hon dro” lär härstamma ifrån då Fox, med hjälp av hustrun Bigg, tillverkade koppar och fat till försäljning. Läs mer om Kronobyspelmannen i den här artikeln.

Bland de melodier som finns registrerade som upptecknade i dåvarande Kronoby, finns även en melodi framförd av en Sofia Norrman (f. Broända) medräknad. Upptecknaren Hans Aufrichtig mötte henne 1910 och Sofia spelade (eller möjligen sjöng?) en vals för honom. Vet någon mer om denna Sofia? Vem var hon och var bodde hon?

Via den här länken kommer man direkt till listan med melodier från dåvarande Kronoby. Från Terjärv finns också en hel del melodier, likaså från Nedervetil.

bild från http://www.sls.fi/folkdiktning
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s