Sommar i Krombi 2015

IMG_0307

Funderar du på att turista i Kronoby i sommar? Eller har du vuxit fast i hängmattan och vet inte riktigt hur du ska spendera semestern? Här kommer några förslag på vad du kan göra i juli och augusti i Kronoby:

KULTUR

Bibliotek.

Behöver du en spännande bok till hängmattan? Bibliotekets öppettider hittar du här. På biblioteket hålls även en konstutställning fram till den 31.7.

Sevärdheter.

Cronoholmens skeppvarv. På 1600-talet fanns det ett skeppsvarv på Jouxholmen. Idag finns här ett besöksområde med visningshus som beskriver områdets historia.

Holmlunds traktormuseum. Kronobys nyaste museum finns i Holman!

Korpholmen. På Korpholmen hittas resterna av Kronoby hospital som låg här 1631-1841. Här vårdades först spetälskesjuka och sedan ”huvudsvaga”, blinda, fattiga och andra sjuka. På hospitalkullen hålls öppna dörrar varje söndag mellan kl 13 och 17, ända fram till 16.8  – men man kan naturligtvis besöka området även andra tider. Mera info hittas på hemsidan!

Kronoby flygplats. Ta med barnen till flygplatsen för lite internationell stämning. Här finns även en flygsimulator – en artikel om simulatorn hittas här.

Kronoby kyrka & fattiggubben. Kronoby kyrka är byggd 1822 efter ritningar av överintendent C.F. Fredenheim medan klockstapeln är från omkring 1660.

Påras kapellplats. Kronoby sockens första kyrka fanns i Påras. Idag finns här ett fint minneskapell vars innertak har målats i enlighet med originaltaket som nu bevaras på Nationalmuseet i Helsingfors.

Spikas kvarn. Spikas kvarn på Spikasvägen är den perfekta platsen för en somrig picknick med familjen!

Tolvmansgården. Tolvmansgården i Hopsala är en gård från 1700-talet och utgör Kronoby kommundels hembygdsmuseum. Gården är öppen tisdagar och torsdagar kl. 12-15 fram till 6.8. Därtill ordnar man en tidsresa för stora och små torsdagen den 16.7 samt gammelmarknad lördagen den 1.8. Mera info här.

Torgare prästgård. På prästgården från 1796 hittas förutom själva gården även ett lantbruks-, militär- och skolmuseum. Även i år uppförs sommarteatern ”Mitt hjärtas hem” på Torgare.

Verners Park. I kulturparken intill idrottsplan finns t.ex. en lekplats och en bana för radiostyrda bilar.

Teater.

Teater Frid & Fröjd uppför ”Spelmannen Fux” 5-7.7 i Hästö.

Sommarteatern ”Mitt hjärtas hem” uppförs för andra sommaren i rad på Torgare, se datum och priser på hemsidan!

KYRKLIGT

Kronoby församlings sommaraktiviteter hittas på hemsidan.

MAT & ”DOPP”

Glass.

Kronoby har ju nuförtiden en glasskiosk, hittas utanför S-market mitt i byn. Kiosken är öppen dagligen kl. 13.00/14.00 – 21.00.

Mat & Kaffe.

När det kurrar i magen eller kaffetanden värker kan det löna sig att besöka Botnia Hotel & Restaurant, caféet på flygplatsen, Restaurang Hästöskatan, Service Bjon, Snåres bageri eller Tina’s grill.

SPORT & FRITID

Badställen.

Det finns många platser att bada på, både mera och mindre kända såsom Sandgräven på Åsen, Krossn i Bråtö, grävnan i Påras och Norrby simstrand på Langreviln. Den mest kända stranden torde vara Hästöskatan. Hästöskatan

Hästöskatan.

Beachvolley.

Beachvolley kan du spela på planen vid idrottsplan.

Bowling.

Ifall du gillar inomhusaktiviteter eller det regnar kan du bowla i Kronoby Bowlinghall. Hallen med sex banor är öppen måndag-söndag kl. 12.00-21.00.

Fiske.

Fiskaren hittar info på kommunens hemsida.

Fotboll.

Info om Kronobys stolthet HBK och matchprogram hittas på HBK:s hemsida. Det finns flera fotbollsplaner och ”miniplaner” att spela på.

Friidrott & Klättring.

Är man friidrottsintresserad lönar det sig att ta en titt på IF Åsarnas och IK Kronans hemsidor. Utomhus kan man träna på idrottsplan och inomhus i Kronoby Idrottshall. I idrottshallen finns även en klättervägg för klätterapan.

Geocaching.

Har ni prövat geocaching än? Geocaching är en modern form av skattjakt och i Kronoby finns flera cacher (”skatter”) utplacerade i naturen. Läs mera på wikipedia och registrera er sedan på geocaching.com! Spännande för både stora och små – vem vill inte leta skatt i t.ex. Huhta-Ottos grotton…?

Gym.

Gymma i Kronoby Idrottshall eller i konditionssalen i Herbets hus.

Kanotturer & Paddling.

En paddlingsguide över skärgården med landstigningsställen och pausställen kan fås från kommunen.

Orientering, Naturstig & Vildmark.

Kronoby har fina skogar och varje torsdag ordnar nejdens orienteringsföreningar motionsorientering någonstans i Kronoby eller Karleby. Det finns både lättare och svårare banor så alla kan delta, oavsett ålder och erfarenhet! Mera information hittar du på OK Botnias och IK Kronans hemsidor.

Föredrar du att strosa runt i skogen i din egen takt och kanske sätta dig ner för att grilla? Då kan du testa en av de naturstigar som finns till buds (fler kartor här). Den vildmarksintresserade hittar info på kommunens hemsida.

Yoga.

Det ordnas även utomhusyoga i Kronoby, mera info här.

ÖVERNATTNING

Övernatta kan man göra på Botnia Hotel & Restaurant eller på campingen på Hästöskatan.

BESÖK ANDRA DELAR AV KOMMUNEN!

Kan du redan Kronoby och alla dess byar utan och innan? Har du redan varit trettio gånger till Jeppis och Kokkola i sommar? Kanske dags att uppdatera hemmavyerna lite och bege sig på utflykt till vackra Nedervetil och Terjärv? Inspiration hittas på kommunens hemsida. Till exempel Kortjärvi naturstig i Terjärv är en riktig pärla med otaliga roliga skyltar och finurliga skulpturer! Rekommenderas för alla, även för de minsta! IMG_5486

Kortjärvi naturstig.

Har du fler förslag? Tipsa gärna i kommentarsfältet eller på Facebook!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s