Om Krombi

På den här sidan hittar ni lite information om Kronoby och Kronobydialekten. Vill du bidra? Kontakta oss genom att skriva en kommentar i Postlådan eller genom att skicka e-post direkt till krombidialektn(at)gmail.com.

Med Kronobydialekt menar vi på den här sidan de finlandssvenska dialektvariationer som talas och har talats i Kronoby kommundel av nuvarande Kronoby kommun, Österbotten, Finland.

Kronoby på kartan:

Information om Kronoby kommun hittas exempelvis på Wikipedia och på kommunens hemsida. Historia om gamla Kronoby socken återfinns på kommunens jubileumsida då Kronoby socken fyllde 400 år samt på Wikipedia.

En översiktlig bakgrund om de finlandssvenska dialekternas historia hittas på Språkarkivet vid Svenska litteratursällskapets webbsida.

Dialektstudier:

Scholz, Jörgen (2011) Dagens Krombidialekt. En undersökning av två generationer dialekttalare från Kronoby, Österbotten. Rapporten är publicerad med tillstånd av författaren som är magisterstuderande vid Åbo Akademi. Copyright tillhör författaren.

Byadialekter:

Bjon, Per-Göran (2013) Norrbydialekt’n. Ordlistan är publicerad med tillstånd av författaren. Copyright tillhör författaren.

Blogginlägg 3/4/2013

Grundwall, Ove (2013) Liten dialektordlista för Norrbydialekten. Ordlistan är publicerad med tillstånd av författaren. Copyright tillhör författaren.

Grundwall, Ove (2013) Norrbydialekten – en av många dialekter i Österbotten. Dokumentet är publicerad med tillstånd av författaren. Copyright tillhör författaren.

Blogginlägg 15/1/2013.

Annonser

2 svar till “Om Krombi

  1. Angaende Dialektordlistan för Norrbydialekten :
    Blev lite förvanad över att se ord med ”n pa ändan”? T.ex. gobban. Specifikt för Norrbydialekten är ju just det att vi INTE har nagot n pa ändan, eftersom var dialekt mer paminner om Pedesidialekt (Norrby var ju den nordligaste byn i Pedersöre innan vi blev den sydligaste byn i Kronoby.
    Annars manga roliga ord som jag glömt bort!
    vänliga hälsningar,
    Linda Nylund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s