Om

Kronomagasinet är en sida för alla som har band till Kronoby och kronobydialekten. Med kronobydialekt menar vi de dialektvariationer som talas och har talats i Kronoby kommundel av nuvarande Kronoby kommun.

I gamla tider fungerade kronomagasin som spannmålslager där sockenborna under dåliga skördeår fick låna säd. I Kronoby står ännu den byggnad som fungerade som kronomagasin kvar på Rocknäsbackan. I det här kronomagasinet lagrar vi inte spannmål utan istället ord och texter på kronobydialekt.  Vi samlar även på texter, historier och bilder med anknytning till Kronoby. Alla är välkomna att bidra med texter, reflektioner, hågkomster, bilder, dikter, sånger, videoklipp m.m.

Eftersom dialekten och världen förändras anser vi att en levande dialektordlista på nätet fungerar bättre än en tryckt bok.  Det är viktigt att bevara gamla dialektala ord och uttryck men vi vill också att vår dialektordlista Krombisaurus utökas och utvecklas enligt den dialekt som talas idag. Namnet Krombisaurus är en kombination av Krombi och tesaurus, vilket betyder ordskatt.

Kronomagasinet består av olika avdelningar. I bloggen publiceras texter med olika teman relaterade till Kronoby och kronobydialekt.

Under rubriken Om Krombi hittar du information om Kronoby och kronobydialektens särdrag och grammatik.

Till ordlistan Krombisaurus får alla som kan kronobydialekt skicka in ord och uttryck på dialekt. Ordlistan finns i två versioner; dialekt – standardsvenska och standardsvenska – dialekt. I Magasinet lagras texter, sånger, rim och ramsor som ni skickar åt oss. Eftersom många av den äldre generationen saknar dator har vi valt att ladda upp ordlistan och texterna även som pdf-dokument så att de ska vara lätta att skriva ut och ge åt personer som inte har tillgång till dator och Internet.

Under länkar hittar du material om Kronoby, kronobydialekten och andra närbesläktade dialekter, samt annat smått och gott. Skriv till oss om du tycker att någon länk saknas.

Portalen ska fungera som ett öppet forum där alla är välkomna att skicka in egna bidrag och komma med idéer och förslag för hur sidan kan utvecklas. Portalen är under ständig utveckling och uppdateras när vi får nytt material. Vi önskar att kommunikationen främst sker via bloggens kommentarsfält eller postlådan, eller via vår mail.

Vi vill poängtera att Kronomagasinet är en icke-politisk webbsida. Vår förhoppning är att portalen ska uppmärksamma kronobydialekten och Kronoby på ett positivt sätt samt att Kronomagasinet ska bidra till nytta och nöje åt Kronobybor såväl hemma som borta.logo_originalBW

Varmt välkommen till Kronomagasinet.com!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s